milan-kunderaMilan Kundera er antakelig den mest kjente av de nålevende forfatterne med en bakgrunn fra Praha. Han ble født i Tsjekkia, og tilbrakte mye av sitt voksne liv i Praha. Han underviste ved Akademiet for musikk og dramatiske kunster fra 1952 til 1969, men kom i myndighetenes søkelys under Praha-våren i 1968. Etter den sovjetiske intervensjonen i Tsjekkoslovakia fikk Kundera og flere hundre andre forfattere beskjed om at deres arbeider ikke lenger kunne utgis på lovlig måte. De ble betraktet som for liberale. Kundera fikk også sparken fra jobben som foreleser, og han levde i en periode et ganske meningsløst og frustrerende liv.

Til slutt flyktet Kundera fra landet, og han har siden 1975 stort sett bodd i Paris. Det sies imidlertid at han fra tid til annen besøker Praha, men da alltid i forkledning.

Kundera ble født i Brno øst i dagens Tsjekkia i 1929. Brno var allerede da en typisk industriby, men Kunderas foreldre var musikere. Hans far var endatil rektor ved byens musikkakademi, og lærte sønnen å spille piano. Selv om han tilhørte middelklassen, ble han tidlig interessert i kommunistisk ideologi og var medlem allerede før kommunistenes maktovertakelse i Tsjekkoslovakia i 1948.

Det var som student ved det berømte Karls Universitet at Kundera kom til Praha. Han studerte først humaniora, men fattet så interesse for film og filmskaping. I denne perioden ble han kastet ut av kommunistpartiet, og begynte å forelese i internasjonal litteratur. Kundera fortsatte imidlertid å ha tro på kommunismen, og selv etter 1968 sto han for en kompromisslinje (i motsetning til mer radikale kritikere som Vaclav Havel). Etter at han forlot landet i 1975 valgte imidlertid kommunistregimet å frata ham statsborgerskapet, og han endte med å bli fransk statsborger.

Den som vandrer gjennom Praha vil hele tiden møte på steder beskrevet i Kunderas verker, som «Tilværelsens uutholdelige letthet».