franz-kafkaDe fleste som besøker den store plassen som markerer sentrum i gamlebyen i Praha, tenker nok ikke over at en av det 20. århundrets største forfattere ble født like i nærheten. Hans navn var Franz Kafka, sønnesønn av kosherslakteren Jakob Kafka som bodde i den lille jødiske landsbyen Osek, sør i Bøhmen (dagens Tsjekkia). Det var hans far Hermann som i sin tid flyttet familien til den voksende metropolen Praha, og etter noen år som handelsreisende startet opp en stor klesbutikk. Hans mor, Julie Löwy, var også datter av en handelsmann, og hadde mer utdanning enn sin ektemann.

Hjemme snakket nok de to foreldrene ett tysk språk med sterk innflytelse fra yiddish, men trolig oppfordret de sønnen til å holde seg til standard tysk for å ha større karrieremuligheter. Franz var den eldste av seks barn, og den eneste sønnen etter at hans to brødre døde i tidlig barndom. (alle tre søstre ble senere drept i Holocaust).

Franz Kafka bodde hjemme helt til han var 31 år gammel, selv om han ikke trivdes noe særlig i familiens selskap. Mye av den vanskelige familiesituasjonen kommer til uttrykk i den kjente novellen «Forvandlingen». Kafka var en ensom gutt, foreldrene var ambisiøse og jobbet dag og natt for at familiebedriften skulle lykkes. Han ble derfor stort sett oppfostret av guvernanter og tjenere, og hadde et vanskelig forhold til faren, som han beskrev som dominerende og autoritær.

Kafka hadde det med å gå lange turer til fots om kveldene, og den som vandrer gjennom det gamle jødiske kvarteret i Praha, går praktisk talt i hans fotspor. I Praha finner du også Kafkas grav og museet som er reist i hans minne. Når du besøker slottet i Praha kan du også tenke over at Kafka faktisk bodde der en vinter, nærmere bestemt i hus nr. 22.