a-beer-making-city-without-equalDet er selvsagt mange byer som kan påberope seg å være ledende på øl – Brüssel og München, for eksempel – men ingen byer i Europa eller for den saks skyld verden har et så stort ølkonsum som Praha. Øl, og da snakker man virkelig godt øl, er å finne på hvert gatehjørne og i hvert eneste bortgjemte smug i denne vakre og forunderlige byen.

Mens London har 70 bryggerier til sine godt og vel 8 millioner innbyggere, har Praha med drøyt 1 million i folketall hele 22 bryggerier. Forholdsvis er det altså mer enn dobbelt så mange bryggerier i Praha som i London. Og om kort tid vil tre nye bryggerier stå klare, slik at den tsjekkiske hovedstaden vil nå opp i 25.

Pris er også et viktig argument for Praha, som kongen av ølbyer. Selv på de dyreste og hippeste utestedene kan du få deg en øl til rimelig pris, og på mer uformelle steder er prisene nesten ikke til å tro sett med norske øyne. Selv de gode importene fra Belgia, Tyskland og Nederland kan koste mindre enn i hjemlandet. Med en kompakt gamleby og god transportstruktur er det også lett å ta seg fra pub til pub. Ølhager og mikrobryggerier ligger tett i tett og gjør dette til et virkelig paradis for ølelskeren som er både pris- og kvalitetsbevisst. Enda mer spesielt blir det når noen av pubene har historie helt tilbake til 1400-tallet.

Det siste punktet som er med på å gjøre Praha til ølbyen fremfor noen er ølmiljøets dynamiske karakter i byen. Det har vært en revolusjon bare de siste få årene, med flere og flere steder som tar brygging og kvalitet på alvor. De som interesserer seg for øl i Praha – og det er mange – gjør alt for at dette segmentet skal øke og virkelig plassere øl-Praha på verdenskartet.