Skal du til Praha for første gang? Eller er du litt irritert over at du ble lurt i taxien fra flyplassen forrige gang? Da kan Honest Guide med Janek Rubes og Honza Mikulka være vel verdt en titt. De publiserer en rekke videoer og tips på YouTube, og i tillegg har de også gitt ut en egen guidebok, i tilfelle du vil ha med en analog versjon.

Og ikke vær urolig, til tross for at disse gutta åpenbart er fra Tsjekkia snakker de veldig god engelsk, så det er ikke noe problem å henge med i de mange videoene dems. De har dessuten fått mye anerkjennelse, ikke bare er videoene sett mange millioner ganger men de har til og med fått skryt av avisen The Independent.

Enkle tips som du kan spare mye penger og tid med

Etter å ha brukt bare noen minutter på kanalen til Janek Rubes og Honza Mikulka kommer du å ha fått med deg at det ikke er noen grunn til å kjøpe billett til de typiske turistbussene, du kan heller ta trikken rundt i byen. Der kan du dessuten kjøpe billetten direkte på trikken med kontaktløst kredittkort.

Andre tips som det virkelig er verdt å få med seg fra lokale, det er hvor og hva man skal spise og drikke. Alle storbyer er fulle av spisesteder som egentlig bare har et mål – å selge overpriset mat og drikke til turister som aldri kommer tilbake. Derfor er det lurt å få med seg noen steder der det faktisk er mulig å få både god og rimelig mat.

Unngå å bli lurt

Når du er ny i en by er det dessverre mange måter du kan gjøre feil som koster deg mye ekstra penger, eller bli direkte lurt av noen med uærlige hensikter. Her skjuler Janek Rubes og Honza Mikulka heldigvis ikke noe, de informerer om alt fra nettsteder du ikke burde bestille billetter fra til vekslingskontorer med ulovlige gebyrer. Akkurat veksling er kanskje ikke mange nordmenn driver med lenger, i en nesten helt digital verden, men det finnes nok av andre fallgruver for nordmenn. Minibanker er på samme måte som i mange andre land laget for å helst lure deg med ekstra gebyrer.

Andre lure triks

Andre lure triks å få med seg er for eksempel at «Billa» er en dagligvarekjede som du kan se etter mange steder, istedenfor å kjøpe i dyre butikker.

Taxi er et annet område der det ofte kan skje underlige ting. Rett ved sentralstasjonen i Praha bør du definitivt ikke ta taxi. Det har faktisk gått så langt at skiltet med taxi er tatt ned av borgermesteren i Praha, fordi det er så mange sjåfører som prøver å lure turister. Unngå taxier her, og bruk alltid taxier med taxameter. Det finnes heller ikke ulike prissoner i Praha, uansett hva taxisjåføren måtte si.

Det er bare noe av det du kan få med deg på noen minutter på kanalen til Janek Rubes og Honza Mikulka. Hvis du setter pris på innholdet dems, så kan du også støtte dem ved å kjøpe papirversjonen. Det kan koste litt å få den sendt til Norge, men et alternativ er å faktisk få sendt den til hotellet der du skal bo eller sjekke oppdatert informasjon om hvor den selges i Praha.

Følg med på Honest Guide for å gjøre ditt besøk i Praha så bra som mulig!